De Moscow Mule is dé cocktail die in de jaren ’40 wodka populair maakte in de VS.

Tot daarvoor werd wodka enkel puur gedronken door Oost-Europese immigranten. Voor de rest van de bevolking was er zo goed als geen onderscheid tussen aquavit, schnaps of wodka en ze lustten geen van de drie in hun pure vorm.

De Moscow Mule deed zijn grote intrede in de Cock ’n Bull bar/restaurant op Sunset Boulevard in Los Angeles begin jaren 40.

Een brainstorm sessie aan de toog met een wodkaproducent/invoerder, een bareigenaar met een teveel aan gemberbier en een vriendin die net een koperverwerkend bedrijf geërfd en voilà: de Moscow Mule was er en werd vanaf toen traditioneel in koperen bekers geserveerd.

Het was, en is nog steeds, een ideale dorstlesser en vanuit LA veroverde de Moscow Mule de volgende 20 jaar de rest van de VS.

De bekers werden te vaak gestolen dus werd er overgeschakeld op highball of collins glazen. Je kan de oude koperen bekers nog wel vinden op ebay of nieuw kopen via Amazon.com.

De naam ‘mule’ slaat niet op een ezel maar op een soort cocktail waar een alcohol gemengd worden met gemberbier en citrussap zoals limoen, citroen of sinaasappel.  Nog een andere benaming voor een ‘mule’ is een ‘buck’.

Welke wodka je gebruikt doet er deze cocktail niet echt toe. Het belangrijkste is je keuze van gemberbier. Gemberbier kan je niet vergelijken met ginger ale. Gemberbier heeft een pittige, spicy en krachtige gembersmaak terwijl je in ginger ale volgens mij amper gember proeft en vooral veel te klefferig zoet is.

Old Jamaica Ginger Beer is één van mijn favorieten en bijna elke Aziatische winkel of supermarkt verkoopt het.

Als je graag meer weet over vintage cocktails moet je beslist Ted Haigh zijn boek ‘Vintage Spirits and Forgotten Cocktails’ lezen. Het bevat een heuse schat aan recepten en verhalen.

 

En deze namiddag werd mijn Moscow plots een Lucky Mule.

 

 

Moscow Mule

De hoeveelheden zijn voor 1 cocktail. 1 shot is ongeveer 45ml of 3 eetlepels.

1 shot vers geperst limoensap

2 shots wodka

1/2 shot suikersiroop

gemberbier

Doe het limoensap, wodka en siroop in een met ijsblokjes  gevuld collins of een highball glas en roer grondig. Vul de rest van het glas aan met gemberbier en werk af met wat munt en limoen.

 

© Lut De Clercq. All rights reserved.

 

Tagged with:
 

2 Responses to Moscow Mule

  1. Anniek says:

    wat een leuk én smakelijk verhaal….deze probeer ik binnenkort eens.

  2. Rob says:

    Fijne variant is de Paris Ass: zelfde recept, maar cognac ipv wodka. De suikerstroop kun je gerust weglaten als je commercieel gemberbier zolas Old Jamaican gebruikt. Daar zit ruim voldoende suiker in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2024 Backstage Kitchen All Rights Reserved