In onze tuin staat een prachtige oude notelaar, die na een paar gedeprimeerde jaren, opnieuw veel noten heeft.

Onlangs, tijdens een stevige paperassen opruimbeurt, vond ik een recept voor groene walnoten likeur terug. Net op tijd want de periode om deze likeur te maken is enkel tussen midden juni en midden juli terwijl de noten nog groen aan de boom hangen..
Het oneven aantal noten in het recept is een oud Italiaans bijgeloof. Mijn vroegere bovenbuurvrouw werd totaal hysterisch zodra ze me op straat onder een ladder zag lopen. Ik ben dan ook zo geconditioneerd dat ik dit nooit nog doe. Niet dat ik denk dat er iets ergs zal gebeuren. Na al die jaren is het eerder een automatisme geworden.
Dus wat de walnoten betreft ga ik toch de traditie respecteren en voor een oneven aantal gaan.
De likeur kan je pas na twee maanden zeven en dan laat je hem best nog één of twee maanden rijpen. Hij zou dus ideaal moeten zijn tegen kerstmis. I’ll keep you posted!.

Voor dit recept heb je een inmaakpot nodig met anderhalve liter inhoudsmaat.

350 g suiker
700 ml wodka
2 kaneelstokjes
8 stuks kruidnagel
1 x 2cm verse gember
2 cubeb peperkorrels
2 groene kardemom zaadjes
1 vanillestokje
schil van 1 onbespoten sinaasappel
19 versgeplukte groene walnoten in vier gesneden (let op je vingers!)

Roer de suiker en de wodka los in de bokaal tot de suiker bijna opgelost is.
Roer er eerst de kaneel, kruidnagel, gember, cubeb peper, kardemom, vanillestokje en sinaasappelschil door en dan pas de noten. Sluit de bokaal en schud hem dagelijks gedurende een tweetal maanden.
Leg dan een kaasdoek in een fijne zeef en zeef de likeur. Giet de likeur in een propere fles en bewaar in de ijskast of op een droge donkere plaats.

 

© Lut De Clercq. All rights reserved.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2021 Backstage Kitchen All Rights Reserved